SPOZNAVANJE PUMPTRACKA

Z igro do prvih turističnih korakov – Športna doživetja bogatijo mladinski turizem

 

Pumptrack poligoni v vrtcih omogočajo otrokom raziskovanje, zabavo in učenje skozi gibanje. Spodbujajo celosten razvoj otrok in so odličen način, kako otroke navdušiti nad kolesarjenjem in aktivnim življenjskim slogom že v zgodnjem otroštvu. Ker imamo v našem kraju poleg poligona tudi ogromno kolesarskih poti, ki so različnih težavnostnih stopenj in tudi širše znane, je še toliko bolj pomembno, da otroke spodbujamo k ohranjanju zdravega načina življenja s tem, da postane šport in vadba v veselje.

 

Na projekt smo se pripravljali že kar nekaj časa. Letos nam je zelo nagajalo vreme, tako da smo deževne dni izkoristili za to, da smo se pogovarjali o varnosti na stezi, kaj potrebujemo, da se ne poškodujemo, katere pumptrack steze poznamo, s čim vse se lahko vozimo po njih, na kaj moramo biti pozorni, zakaj ne smemo vsi hkrati na poligon ipd. V ta namen je bila izdelana tudi igra, v kateri so otroci metali kocke in se poskusili v čim manj metih prebiti skozi stezo.

 

Končno smo junija dočakali v množici drugih projektov tudi dan d, ko smo se podali na poligon pumptrack. Za starejše otroke skupine Gumbki smo postavili tudi poligon na sosednjem igrišču, da se bodo lahko ogreli. Poligon so nato izkoristili tudi mlajši otroci ostalih skupin. Na pumptrack stezo smo odšli vsaka skupina ločeno. Nadeli smo si čelade in se odpravili na igrišče. Gumbki so imeli svoja prevozna sredstva, medtem ko sta skupini Sončki in Veverice uporabili kar vrtčevske nove skiroje. Vsak otrok je najprej odpeljal dva ogrevalna kroga po poligonu. Nato pa smo se odpravili na stezo pumptrack. Zmenili smo se, da so na progi trije otroci, ostali medtem počakajo v senci. Vsak je odpeljal dva kroga in počakal, da vsi zaključijo. Na koncu smo se pogovorili o doživetjih in se vrnili v igralnice.

 

KAJ SO PRIDOBILI OTROCI S SODELOVANJEM V PROJEKTU

 

Uporaba poligona pri vrtčevskih otrocih pomaga razvijati motorične spretnosti. Prav tako je tukaj pomemben socialni razvoj. Ko se igrajo skupaj na poligonu, se učijo sodelovanja, komunikacije in interakcije z vrstniki. Skupinska igra na poligonu spodbuja tudi deljenje, čakanje na vrsto in učenje spoštovanja drugih otrok. Prav tako smo opazili, da pri vožnji po stezi krepijo tudi kognitivni razvoj, saj pumptrack vključuje različne izzive, kot sta prečkanje ovir, reševanje problemov. Otroci so se učili reševati težave, razvijati ustvarjalnost in izboljšali sposobnost prostorskega zaznavanja. Ne smemo pozabiti, da je premagovanje pumptracka odlična telesna vadba, saj pomaga izboljšati kondicijo, vzdržljivost in splošno telesno moč. Ne nazadnje pa je bila prisotna tudi zabava, saj je steza predvsem igralna površina, kjer se otroci lahko zabavajo in sprostijo. Ker pumptrack predstavlja za večino otrok zabavno početje, se bodo lažje navdušili nad kolesarstvom oziroma drugimi športi, to navdušenje mogoče prenesli na starše in v svoje življenje vnesli gibanje.

 

Otroci so bili nad dejavnostjo navdušeni. Vsi so sodelovali tako na poligonu kot na pumptracku. Želeli so še dodatnih krogov, vendar smo bili omejeni s časom, zato so dobili domačo nalogo. o dejavnosti so morali povedati staršem in jih prositi, da skupaj obiščejo pumptrack in se peljejo po njem.

(Visited 57 times, 1 visits today)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost