26. 1. 2023

PO PRAZNIKIH DIŠI …

Decembra je v naši igralnici dišalo po praznikih. Postavili in okrasili smo jelko, izdelali okraske v obliki zvezdic in navihanih škratkov, s pomočjo adventnega koledarja v obliki snežaka pa smo odštevali dneve do božiča.

Prostovoljka Forca nam je povedala zimsko zgodbico in nas naučila nekaj osnovnih angleških besed, povezanih z zimo, poslušali smo tudi angleški pesmici Snowflake in I’m a little snowman ter slikali snežinke z lepilom, vodenimi barvami in soljo.

Otroci so se zelo radi igrali v škratkovem sladkem kotičku, ki smo ga uredili na njihovo željo.

Posadili smo božično žito in opazovali, kako raste. S prostovoljcem Raulom smo prepevali božično pesem Feliz Navidad, se naučili plesno koreografijo, nato pa pesem spremljali še z malimi instrumenti.

Izdelali smo tudi novoletni okras v obliki jelenčka ter prisrčne novoletne jelke, izdelali smo voščilnice z jelenčki in šli na obhod po šoli in vrtcu, da bi otrokom vrtca in zaposlenim zaželeli lepe praznike.

Poslušali smo pravljico Hanina božična želja, se pogovarjali o željah in se skušali vživeti v otroke, ki so tako ali drugače ovirani – ki ne morejo hoditi ali ne vidijo. V svet slepih in slabovidnih nas je popeljala mama dečka iz naše skupine, ki nam je pripravila res zanimivo dopoldne.

Poslušali smo pravljico Vesel božič, mišek Matiček in skupaj spekli božične piškotke. Učenci šolskega dramskega krožka so za vrtčevske otroke pripravili prednovoletno predstavo Muca Copatarica, obiskal pa nas je tudi dedek Mraz. Ko je zapadel sneg, smo se sankali in uživali na snegu.

Zadnji dan pred božično-novoletnimi prazniki smo skupaj z otroki iz ostalih vrtčevskih skupin rajali ob božični glasbi, ogledali pa smo si tudi risanko Elliot rešuje božič.

 


ČUSTVA

Duševno zdravje je izredno pomembno za naše dobro počutje, čustva pa so za otroke včasih težko razumljiva in obvladljiva. V novembru smo v okviru te teme spoznali nekaj osnovnih čustev in se ob branju raznih pravljic in ogledu risanke na temo čustev o njih pogovarjali. Izdelali smo hišico počutja, v katero so otroci ob prihodu v vrtec pripeli svoj znak glede na svoje počutje. V posebnih tabelah smo beležili počutje otrok ter vzrok zanj. Otroci so imeli na razpolago različne didaktične igre na temo čustev. Poslušali smo pravljico o čustvih A maš jazbeca? in jo uprizorili z lutkami. S socialno pedagoginjo Anito smo se učili sproščanja – pokazala nam je, kako sedeti pri miru kot žaba. 😊 Obiskal nas je medvedek Godrnjavček in nam zaupal, kako je dobil svoje ime ter na kakšen način je premagal svoje težave. Prijazno se je ponudil, da bo otrokom pomagal, kadar se ne bodo počutili dobro. Uredili smo mu poseben kotiček, v katerem so se otroci zelo radi zadrževali.

 


JESENI SE VESELIMO, ZA ZDRAVJE SKRBIMO

Spoznali smo pesem Veverica (J. Bitenc), poslušali pravljico Veveriček posebne sorte (S. Makarovič) ter ustvarjali s toplimi in hladnimi tempera barvami. Da bi si polepšali jesenske dni, smo izdelali različne okrasne izdelke, pri tem pa urili fino motoriko, rezanje s škarjami, natančnost in vztrajnost.

Na sprehodih smo opazovali okolico in spreminjajočo se naravo. Veliko časa smo preživeli na svežem zraku na igrišču, občasno pa tudi v šolski telovadnici, kjer so otroci krepili svoje gibalne spretnosti.

Teden pred jesenskimi počitnicami je bil posvečen bučam. Otroci so od doma prinesli različne buče, jih opazovali, razvrščali po barvi in velikosti ter si ogledali posnetek s tekmovanja za največjo bučo. Izdelali smo jesensko sliko buče ter bučo iz slanega testa.

Ob svetovnem dnevu hrane smo se pogovarjali o zdravi in manj zdravi hrani, poimenovali različno sadje in zelenjavo, ter za zajtrk okušali zdrav zelenjavno-mesni namaz. Ob tradicionalnem slovenskem zajtrku smo pripravili posebne pogrinjke in namizno dekoracijo.

Obiskal nas je prostovoljec Raul ter nas skozi kratko zgodbico in gibalno igro naučil španska poimenovanja za nekatere živali (medved, zajec, sova, mravlja, ptica, metulj, žaba).

 


TEDEN OTROKA

Letošnji teden otroka je potekal pod sloganom »SKUPAJ SE IMAMO DOBRO«. Gumbki smo ta posebni teden začeli z rajanjem ob pesmi »Skp se mava dobr«, ki je bila navdih za letošnjo temo. Pogovarjali smo se o tem, kdaj in s kom se imajo otroci dobro ter na to temo ustvarjali z vodenimi barvami in z izdelki sodelovali na likovnem natečaju. V naslednjih dneh so nas obiskale različne živali: hrčica Breskvica, psička Lexi ter pritlikavi zajček Rudolf. Vse tri živali smo tudi likovno upodobili. Otrokom je bilo všeč, da so en dan v tem tednu v vrtec lahko prinesli svojo najljubšo igračko, ki so jo ponosno predstavili ostalim otrokom, ter se nato ta dan igrali z igračami od doma. Nekaj zelo posebnega pa je bil tudi nastop šolskega čarovnika Luke, ki nam je pričaral nepozabno doživetje s svojimi triki, nad katerimi so bili otroci navdušeni.

 


MALA ZEBRA GRE V VRTEC

Letošnje vrtčevsko leto smo začeli s tematskim sklopom »Mala zebra gre v vrtec«. V uvajalnem obdobju nas je ves čas spremljala mala zebra. Tudi ona je šla v vrtec, kjer je spoznala nove prijatelje, se z njimi igrala, se s katerim od njih občasno tudi sprla in nato pobotala ter se učila primernega vedenja v vrtcu. Prvi mesec je bil namenjen predvsem navajanju otrok na novo okolje, skupino ter vrtčevsko rutino in pravila. Vendar smo ob tem počeli marsikaj zabavnega in poučnega.

Malo zebro smo spoznali skozi uganko. Otroci so kmalu ugotovili, da gre za zebro in šele nato je pokukala iz žepa, v katerem je bila skrita. Skupaj smo si ogledali projekcijo fotografij in se ob njih pogovarjali o zebrah (kje živijo, kako velike so, kaj jedo in pijejo, zakaj imajo črte, kako je z mladički, katere živali še živijo v Afriki …). Ugotovili smo, da otroci že marsikaj vedo o zebrah, spoznali pa smo tudi marsikaj novega. V tem prvem obdobju smo poslušali razne pravljice o zebrah, si ogledovali otroške revije na temo živali, otroške enciklopedije ter poučne risanke. Poleg tega smo reševali tudi zabavne vaje za urjenje grafomotoričnih spretnosti.

Eden naših prvih projektov je bilo ustvarjanje s tuši – naslikali smo sončni zahod, nato pa pobarvali zebro, jo izrezali in dodali na podlago.

Ob projekciji živalskih stopinj smo ugibali, kateri živali pripadajo ter poskušali ugotoviti, katere stopinje bi lahko bile zebrine.

 

V dejavnosti čutnega zaznavanja smo z zavezanimi očmi tipali različne materiale v obliki zebrinih stopinj in ugotavljali, ali so trdi, mehki, gladki, hrapavi … S pečatniki iz krompirja smo odtiskovali zebrine stopinje na papir.

Nato smo se prelevili v kuharčke in spekli zebrin kolač. Pred tem smo si še ogledali in poimenovali kuharske pripomočke, se pogovarjali o tem, kako merimo količine (moko, mleko, kakav …). Otroci so se izkazali in skupnimi močmi smo pripravili slasten zebrin kolač.

Otroci so poslušali in opazovali dramatizacijo o zebrinem dnevu v savanskem vrtcu, s pomočjo katere smo lahko izluščili osnovna pravila, ki se jih moramo držati v vrtcu za lepše sobivanje. S skupnimi močmi smo oblikovali plakat s pravili in ga obesili na vrata igralnice.

Mala zebra nas je spremljala tudi v tednu mobilnosti. Najprej smo skupaj spoznavali vozila ter jih razvrščali glede na to, ali vozijo po cesti, tirih, vodi ali zraku.

Z malo zebro smo se pogovarjali o tem, kaj je pomembno za varno vožnjo z avtom, saj si je tudi zebra želela peljati v avtu. Nato pa smo izdelali trganko avta ter za kolesa uporabili odpadne pokrovčke – nastali so čudoviti mavrično pisani avti. Vmes pa smo večkrat prepevali pesmice Kolesa na avtu se okrog vrte, Z avtobusom k teti, na sprehodu do železniške postaje pa še pesem o vlaku Ču-ču train.

Malo zebro smo tudi naučili, kako se pravilno prečka cesto. Skupaj z njo smo prebrali zgodbo Pot v šolo, si ogledali različne prometne znake na velikem plakatu, med sprehodom pa smo trenirali pravilno prečkanje ceste ter opazovali prometne znake, ki smo jih videli v okolici vrtca.

Ob koncu tedna mobilnosti in ob dnevu športa smo se skupaj z zebro vozili s kolesom. Pogovorili smo se o varni vožnji in pomenu čelade, poslušali zgodbo Kdo je najboljši ter ugotovili, da to ni pomembno, da pa je pomembno, da poskrbimo za varnost. Nato smo se odpravili na kolesarski poligon. Razdelili smo se v dve skupini. Vsaka skupina je nekaj časa trenirala prosto vožnjo, nato je sledil preizkus na poligonu, za konec pa še vožnja po pump tracku. Ob zaključku dneva smo si pogledali še risanki Franček vozi kolo ter Frančkova čelada.

Nato nam je mala zebra predstavila prijateljico žirafo. Ob fotografijah smo se pogovarjali o žirafah, jih opazovali in opisovali. Nato smo izdelali sliko žirafe iz odtisa dlani. Otroci so z akrilnimi barvami naslikali žirafo na leseno ploščo.


(Visited 782 times, 1 visits today)