STOJI UČILNA ZIDANA

STOJI UČILNA ZIDANA

Na igrišču Osnovne šole Prestranek je 25. maja potekala svečana prireditev »Stoji učilna zidana«, s katero smo proslavili pomembne mejnike bogate tradicije šolstva na Prestranku. Pred več kot 175. leti je zaživela prva ljudska šola v Slavini, sledili sta ji šoli v Orehku in Štivanu, ki sta pred 150. leti omogočili izobraževanje tudi na podeželju. Pred 70. leti je Osnovna šola Prestranek odprla svoja vrata prvim učencem in postala nepogrešljivi steber izobraževanja v našem okolju. Pred desetimi leti pa smo z veseljem praznovali odprtje nove šolske in vrtčevske stavbe, ki predstavlja simbol kakovostnega izobraževanja za generacije otrok.

Proslava se je začela s slovensko himno v izvedbi Neže Kernel, nato pa so številne zbrane nagovorili ravnatelj OŠ Prestranek, gospod Goran Uljan, župan Občine Postojna, gospod Igor Marentič, ter predstojnica območne enote Zavoda RS za šolstvo, gospa Alica Prinčič Röhler.

Sledil je osrednji del prireditve, kjer so združili moči vrtčevski otroci, učenci in zaposleni ter že uveljavljeni glasbeniki, ki so v preteklosti obiskovali našo šolo oziroma bili z njo povezani. Prvi so se na odru znašli igrivi vrtčevski otroci iz skupine Gumbki, ki so recitirali pesem Žabja šola. Otroški in mladinski pevski zbor je na oder stopil dvakrat, prvič v družbi Vokalne skupine Slavina, skupaj so navdušili s slovensko ljudsko pesmijo »Stoji učilna zidana«, kasneje pa so z Akordi zapeli skladbo »Slovenija je domovina tvoja«. Akordi so se pridružili tudi točki tretjega razreda in poskrbeli za glasbeno podlago, medtem ko so učenci zapeli ter zarajali. Med posameznimi točkami so se izmenjavali nastopi učencev, ki so na zanimiv način predstavili pouk v različnih obdobjih – v letih 1880, 1950, 1980 in 2023. Peti razred pa je občinstvo zagrel s svojo energično plesno točko in rapom ob spremljavi plesalk iz plesne šole Artifex. Predzadnji so oder zavzeli učenci prvega razreda, ki so poskrbeli za zabavo in dvig energije s plesno točko Šola za klovne. Obiskovalce sta zabavala tudi glasbena skupina Strel in glasbenik Drago Mislej – Mef, s katerim so ob zaključku prireditve zapele tudi zaposlene na Osnovni šoli Prestranek. Prireditev je vodila in povezovala učiteljica Monika.

Po proslavi so bili obiskovalci povabljeni v šolsko telovadnico na prigrizek in ogled razstave fotografij ter spominov z naslovom »Naša šola včeraj in danes za jutri«.   Hvaležni smo, da smo lahko delček zgodovine in našega sveta podoživeli skupaj z vami, ki vas na našo šolo vežejo lepi spomini ter prijateljstva, veseli pa smo tudi vaših pohval in zelo pozitivnega odziva na dogodek.

M. M. 

(Visited 44 times, 1 visits today)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost